Foodyard naar Amsterdam

woensdag, 16 september 2015 00:00

Afgelopen juni trok Foodyard naar Amsterdam voor een inspirerend bezoek aan restaurant Singel 101, Inclusief een boottocht over de grachten. Appetizer was erbij en doet verslag

De zon schijnt uitbundig als Foodyard zich opmaakt voor een dagje hoofdstad. Op het programma staan een kookdemo in Singel 101 en een prive-rondvaart. Ruim 50 genodigden (chefs en restaurateurs) worden wekom geheten door Orando David, chef van Singel 101 en gastheer van vandaag. op zijn menu staan drie originele gerechten, geïnspreerd op het thema Amsterdam'.

Orlando begint met een verrukkelijk voorgerecht van snoekbaars uit het IJ, koolrabi, een chip van pittige rijst en een milde crème van Madame Jeanette(een Surinaamse pepersoort)en een verwijzing naar de Amsterdamse hoeren-madam').
Als hoofdgerecht serveert Orlando Anjou-duif van de Big Green Egg met asperges en een jus die hij trekt van de karkassen van de duif. “Omdat de duif gegaard is op de Big Green Egg, krijgen de karkassen -en dus ook de jus -een intense BBQ-smaak mee, legt de chef uit.

Rode Oortjes
Orlando’s desert van Hollandse Lambada aardbeien is weer een knipoog naar de sexy Rode Oortjes stripboeken. Van de aardbeitjes maakt hij diverse structuren, waaronder een merengue, gel, sponge cake en suikerkrokantjes. Zijn gasten laten het zich goed smaken en vragen de chef naar zijn bereiding. Even later trekt het gezelschap naar buiten, om zich bij de aanlegsteiger te verdelen over twee boten.Een accordeonspeler speelt Amsterdamse volksliederen, terwijl een medewerker van ATL verse oesters uitdeelt. De schelpdieren worden weggespoeld met wijn, fris en bier van Brouwerij ‘t IJ; de Zatte en de Natte (art.nrs. 040484 en 040483). Alle genodigden - waarvan het merendeel uit Noord-Holland komt - genieten zichtbaar van de warme avondzon.

Geweldige ervaring
Na het varen keert een select gezelschap terug voor een borrel naar Singel 101. De chefs en restaurateurs delen hun kennis en ervaring, vertellen elkaar (sterke) verhalen en nemen pas tegen enen afscheid. Orando David, die voor Singel 101 in de keukens van Envy en Oud-Sluis (met Sergio Herman) werkte, spreekt van een geweldige ervaring. "Het is altijd leuk om collega’s te ontmoeten", zegt hij, "En al helemaal als dat in zo’n ontspannende sfeer gebeurt. Niets dan lof voor Foodyard, dat regelmatig dit soort ‘uitjes’ organiseert en ook in Foodyard zelf voor genoeg inspiratie zorgt. Behalve dat zoiets leuk en gezellig is, steek je er ook nog iets van op. Je blik wordt verruimt en je leert zaken kennen waarvan je nog niet eerder hebt gehoord. Dat inspireert enorm!”